petek, 21. september 2012

Čiščenje skaljene vode

Avtorica: Janice Chrysler

http://omtimes.com/2012/09/clearing-muddy-minds/


Nekoč, na začetku svoje poti v prosvetljenje, se je Budi med pešačenjem s svojimi učenci iz enega mesta v drugo zgodilo, da so šli mimo jezera. Ker so potrebovali počitek, so se tam tudi ustavili. Buda je poklical enega svojih učencev in ga prosil: "Žejen sem. Prosim, prinesi mi nekaj vode iz jezera." Učenec je želel ustreči Budi in se je nemudoma odpravil proti jezeru, da prinese vodo. 

Ravno, ko je prišel do roba jezera, pa ga je pričela prečkati velika kočija z bikovo vprego. Ko je pogledal to skaljeno vodo, si je učenec mislil: "Te blatne vode pa ne morem dati Budi piti." Zato je prišel nazaj in dejal Budi: "Voda v jezeru je zelo kalna. Ne verjamem, da je primerna za pitje." Čez kake pol ure ga Buda zopet vpraša, če bi šel nazaj do jezera po vodo za piti, ker je žejen. Učenec je ubogajoče šel do jezera, kjer pa je videl, da je voda še vedno kalna. Še enkrat se je vrnil in rekel Budi, da voda še vedno ni primerna za pitje, ker je kalna.

Čez nekaj časa Buda zopet prosi tega istega učenca, če gre zanj po vodo. Tokrat je učenec veselo ugotovil, da se je voda med tem že očistila in blato usedlo, saj je bila na vrhu kristalno čista. Hitro je napolnil vrč z vodo in ga nesel Budi. Ko je ta pogledal vodo, se je obrnil proti učencu in rekel: "Glej, kaj si pa naredil, da si očistil vodo? Pustil si jo stati. In blato se je samo usedlo na dno in voda je postala bistra. Prav nobenega truda ti ni bilo potrebno za to. To se zgodi samo in to brez truda."

Ste v svojem življenju že kdaj imeli obdobje, ko so stvari tekle zelo gladko, potem pa je kočija zapeljala v vodo, kot v zgornji zgodbi in zgodile so se stvari, ki so pomešale vaše misli? Morda je bil to zunanji vir, dejanje neke osebe, komentar ali jeza, ki je bila namenjena vam ali pa celo vaše misli in verovanja. Vaša čustva so pomešana in postanejo zbegana kot jezero in vaše misli postanejo motne in nejasne. V času takega nemira vas lahko premami, da ravnate v naglici in izgovorite neprijazne besede, se obnašate na negativen način do drugih ali celo mislite negativno o sebi in dovolite krivdi, kesanju in obžalovanju, da zasenčijo vaše razmišljanje.

V tej zgodbi je Buda poslal učenca nazaj k jezeru le zato, da bo zopet našel kalno vodo. Brez dvoma je bil učenec nekoliko zbegan, ko ga je Buda poslal k jezeru tretjič. Vendar je zaupal v njegovo modrost in tokrat je bilo vse čisto. Gotovo je bil presenečen, ko ga je Buda vprašal, kaj je naredil z vodo, da je postala čista. Konec koncov, ni storil z njo ničesar. A je res lahko tako enostavno? To naj bi naredili tudi mi, ko stvari v življenju postanejo razburkane. Življenje je mišljeno z lahkoto in milostjo, ne pa z boji in prepiri. Tudi, ko preživljamo težke čase, se spomnimo, naj najdemo notranji mir in dovolímo, da se stvari umirijo okoli nas in v nas. Če dovolimo, da se ujamemo v turbulenco, prispevamo sami k temu, da voda ostaja blatna. Naredimo korak nazaj in potrpežljivo počakajmo, da nam Vesolje pomaga pri čiščenju vode. To zna biti najtežji test... Čakanje. Vendar pa ravno v teh trenutkih odkrijemo veliko o sebi, naši poti in naši vlogi v svetu okrog nas. 

Dostikrat je voda kalna le v nas in nihče ne ve za to. Naša čustva so lahko videti kot da grejo proti toku in da je voda razburkana in nepredvidljiva. Poskušamo si nadeti masko, ki kaže svetu, da je vse v redu,vendar na ta način le hranimo nevihto v naši duši. Meditacija, delo z energetskim telesom in preprosto dihanje lahko pomaga umiriti vetrove te nevihte in prav kmalu bomo lahko zopet osredotočeni in zmožni se spoprijeti s čimer koli, kar nam pride na pot. Vsekakor pa bodo odgovori, čeprav je do njih včasih težko priti, prišli k nam z lahkoto in z njimi védenje, da je to, kar delamo in živimo, za višje dobro.

Prevedel: Srečko Lavrič

2 komentarja:

 1. Prave besede ob pravem času. Le to sem potrebovala.
  Hvala :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Super. Prvi komentar na mojem blogu :) Me veseli, da vam je pomagal. Srečno.

   Izbriši