sreda, 7. september 2011

Disk v pogonu F: ni formatiran. Ali ga želite formatirati zdaj? (WIN XP)

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na lepem izgubili dostop do svojih zunanjih USB shramb, kot so USB ključki, zunanji trdi diski, razne pomnilniške kartice in ostale naprave za shranjevanje podatkov?

Meni se je to zgodilo v ponedeljek. Kar naenkrat mi računalnik ni več spoznal nobene USB enote za shranjevanje. Pred tem pa sem računalnik pregledal s protivirusnim programom Avast, ki nekaterih datotek ni mogel popraviti ampak jih je zbrisal. Najprej sem pomislil, da je nekaj narobe z USB ključkom, ampak, ko sem ga preizkusil na drugem računalniku je delal normalno. Poskusim drugi USB ključ in zadeva se ne spremeni. Računalnik sicer zazna USB napravo, dodeli mu črko pogona (npr. F:), vendar vsebine ne moremo videti in raziskovalec nam javi "Disk v pogonu X: ni formatiran. Ali ga želite formatirati zdaj?". Seveda sem kliknil prekliči.

Ker sam nisem vedel rešitve, sem se lotil iskati informacije po internetu. Na desetine forumov razlaga o tej težavi, nihče pa nima rešitve, ki bi delovala. Format in ponovna postavitev sistema se mi je zdela predolgotrajna, zato sem poskusil z obnovitvijo sistema. Žal neuspešno. Kar koli sem naredil, nič ni pomagalo. Potem sem se spomnil, da mi je avast brisal nekaj v mapi WINDOWS/SYSTEM32 in to je bila datoteka ntdll.dll. Vendar ta datoteka je bila v mapi, zato sem se odločil, da jo zamenjam. Seveda se to ne da narediti, ko windows teče, ker ne pusti dostopa do teh datotek. Zato sem storil naslednje korake, ki vam bodo povrnili funkcionalnost zunanjih shramb.

- Na računalniku z zdravimi Windowsi XP najdi datoteko ntdll.dll
  (c:/windows/system32/ntdll.dll) in jo skopiraj na USB ključ
- Prenesi Hiren's boot CD na tem linku
- Odzipaj in zapeci ISO na CD
- Vstavi CD v pogon in ponovno zaženi računalnik
  (V BIOS-u mora biti omogočen boot s CD-ja pred bootom iz diska)
- V meniju, ki se pojavi med bootom izberi "Mini Windows XP"
- Ko se sistem postavi, vstavi USB ključ v USB vtičnico
- Prekopiraj (in zamenjaj) datoteko ntdll.dll v mapo c:/windows/system32/
- Vzemi CD iz pogona in ponovno zaženi računalnik

To je to. Računalnik bi znova moral prepoznavati vaše zunanje USB shrambe.

Upam, da vam je tale post pomagal prihraniti nekaj dragocenega časa.

Vaš Lucky.

1 komentar:

  1. Pri pogonu F:/ na računalniku se je pojavil ? Imam windows 10. Sem invalid in prosim, če mi kdo obrazloži čemu služi ta pogon . Hvala že v naprej

    OdgovoriIzbriši